Lokaler där det finns »få eller inga patienter« i Region Västernorrland får i år klara sig utan julbelysning. Det säger Åsa Bellander, regiondirektör i Region Västernorrland, till Sundsvalls Tidning.

Syftet är enligt regiondirektören att visa att regionen tar energifrågan på allvar. Att ha en adventsljusstake tänd i en månad kostar mellan en och två kronor. Men det är varken mängden ljusstakar eller de höga energipriserna som är det främsta skälet till att dra in på juleljusen för personalen, säger Åsa Bellander till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– I det här fallet har vi inte räknat på antalet kilowattimmar … utan det har varit att sätta fingret på och fokus på det här med behovet av att spara energi i den här tiden som är.

– För oss har det varit viktigt att använda detta som en symbolhandling.

Åsa Bellander säger till radion att reaktionerna från personalen har varit blandad.

– Några har uttryckt missnöje och vill hemskt gärna ha ljusstakarna i fönstren, andra har pekat på andra saker vi skulle kunna göra för att spara mer elenergi. Och på det sättet tycker jag faktiskt att vi har uppnått ett syfte.