I nästan alla regioner har nu det politiska styret inför de kommande fyra åren fallit på plats. I Region Gävleborg har partierna dock haft väldigt svårt att enas och förhandlingarna har pågått länge.

Men under tisdagen – nästan två månader efter valet – meddelade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet att de kommit överens. De samlar tillsammans ihop 38 av 75 mandat.

Det innebär att Socialdemokraterna, som styrt i regionen i över hundra år, hamnar i en ovan roll som oppositionsparti.

Det återstår fortfarande en hel en del saker att lösa för de fyra partierna i den borgerligt dominerade koalitionen. Partierna var fåordiga om vilka konkreta åtgärder man vill genomföra framöver.

Patrik Stenvard
Patrik Stenvard (M). Foto: Moderaterna/pressbild

– Det är mycket som återstår innan allt faller på plats. Men vi kände ändå att vi måste gå ut nu och deklarera att vi kommer att bilda det här nya styret. Det har gått så lång tid sedan valet och vi behöver lämna tydliga besked till såväl tjänstemän på regionen som till allmänhet och väljare, säger regionrådet Patrik Stenvard, (M) till Gefle Dagblad.

Till SVT Gävleborg säger han att ambitionen är att styra genom ett »lyhört och närvarande ledarskap«.

– Det handlar bland annat om att vara ute i verksamheterna och att vara på plats. Vi känner inte att det har varit så och det har vi även hört ifrån medarbetare. Det finns också en tystnadskultur som har varit svår att bryta som har gjort att många slutar.

Regionrådet Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet, har tidigare sagt att det är otänkbart att samarbeta med SD. Nu har han ändrat sig.

– Ja, alltså, vi ska göra ett försök. Jag tror det ska gå bra. Valresultatet blev som det blev och vi måste alla fyra partier ta vårt ansvar för att förvalta det på bästa sätt, säger han till Gefle Dagblad.

Det nya styret tillträder formellt vid årsskiftet.