Mannen ska ha skrivit ut Oxycontin, en starkt beroendeframkallande opiat, till framför allt missbrukare, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Enligt åklagaren handlar det om sådana mängder att det främjar narkotikahandel.

– Det rör sig om doser som är så starka att man använder dem till personer i livets slutskede, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

Av förundersökningen framgår också att personer med koppling till gängmiljöer misstänks ha mutat läkaren för att få honom att skriva ut tillväxthormonet genotropin.

Läkaren har nu häktats misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bokföringsbrott. Han är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden.

– Jag var helt enkelt rädd att någon skulle avlida av den här förskrivningen, och det ville jag inte ha på mitt samvete, säger Thomas Forsberg.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också haft ögonen på mannen. Tidigare i höst krävde myndigheten att mannens förskrivningsrätt av narkotika skulle prövas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Mannen nekar till anklagelserna.