Som Läkartidningen tidigare berättat, har en läkare i södra Sverige häktats, misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande och ett fall av sexuellt övergrepp mot två patienter. Nu har åklagaren lämnat in en stämningsansökan. Där vill åklagaren numer rubricera båda fallen som sexuella övergrepp i första hand, och i andra hand som sexuellt ofredande i den ena patientens fall. Läkaren ska, enligt åtalet, ha tagit på den ena patientens bröst och underliv, och greppat den andra patientens underliv.

Åklagaren lutar sig mot förhör med den misstänkte, med målsäganden, och personer som målsägandena anförtrott sig till efter händelserna. I den ena patientens fall finns dessutom bilder av meddelanden mellan henne och den misstänkte läkaren.

I slutet av oktober, alltså under tiden läkaren var häktad men inte åtalad, gjorde läkarens arbetsgivare en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan framkommer att kliniken i fråga fått ett klagomål från den ena patienten angående läkarens agerande, innan en polisanmälan var känd. Kliniken ska då ha låtit mannen jobba kvar, men alltid möta kvinnliga patienter med extra personal närvarande.

Läkartidningen har sökt läkarens försvarare för en kommentar.

Läs även:
Läkare häktad efter misstänkta sexbrott