De styrande partierna i Region Stockholm – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – har med stöd av Vänsterpartiet ökat uppräkningen till sjukhusen med 4 procent, motsvarande 600 miljoner kronor. Dessutom efterskänks alla underskott vid årsskiftet, motsvarande 400 miljoner kronor.

Men trots det står akutsjukhusen inför ett budgetunderskott på 2,5 miljarder kronor för nästa år, rapporterar bland andra Svenska Dagbladet, SvD. Störst del i underskottet har Karolinska universitetssjukhuset med 1,5 miljarder kronor, följt av Södersjukhuset med 450 miljoner, Danderyds sjukhus med 400 miljoner och Södertälje sjukhus med 100.

Det finns flera orsaker, såsom ökade inflations- och hyreskostnader. Och sjukhusen varnar för att kraftiga åtgärder kan behövas från deras sida. Södersjukhuset skriver i sitt budgetsvar, citerat av Dagens Nyheter, DN, att »personalstyrkan kommer att behöva reduceras för att uppnå budgetens resultatkrav«. Sjukhuset påpekar dock att inga varsel är aktuella i nuläget.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, säger att uppgifterna är chockerande men att varsel inte är något alternativ.

– Man har kört skiten ur folk i flera år och nu måste mer pengar fram. Det finns överskott från tidigare år att använda och dessutom måste den nya regeringen ta sitt ansvar och skicka mer statsbidrag, säger han till SvD.

Politikerna i regionen pekar på varandra och på regeringen. Förra finansregionrådet Irene Svenonius (M) menar att Socialdemokraterna redan misslyckats med sina prioriteringar och att de inte använder överskottet från den borgerliga tiden. Men hon tycker inte – till skillnad från Sveriges Kommuner och regioner, SKR – att den borgerliga regeringen borde öka de generella statsbidragen.

Det nya finansregionrådet Aida Hadzialic (S) menar å sin sida att det var det tidigare borgerliga styret som tappade kontrollen över kostnadsutvecklingen. Hon påpekar också att regeringen sänker statsbidragen ordentligt. Till DN säger hon dock att Stockholmsstyret ska göra allt de kan för att undvika varsel.

Läs även:
Nya styret i Region Stockholm vill satsa på primärvård och akutsjukhus