– Vi har extremt infektionskänsliga patienter, sådant här får inte hända, säger Karin Mellgren, verksamhetschef på Barncancercentrum till SVT.

Efter att ha haft problem med lukt i lokalerna genomfördes i förra veckan en rutinkontroll av rummen. Då upptäcktes mögel och därför krävs nu sanering. Orsaken uppges vara ett felaktigt monterat kylskåp, där skruvar gått igenom avloppsrör. Västfastigheter, som har ansvarat för bygget av det nya Drottning Silvias barnsjukhus, kan dock inte säga hur lång tid saneringen kommer att ta eller hur stora delar av sjukhuset som är drabbade. Men det kan dröja, tror verksamhetschefen.

– Vi har fått sagt till oss att det ska ta minst tre månader, säger Karin Mellgren.

Patienterna evakuerades under måndagen till en annan avdelning och kommer få likvärdig vård där, men Karin Mellgren betonar att flytten innebär en extrem belastning för redan pressad personal.