På tisdag vid lunch arrangeras en konsert på Norrlands universitetssjukhus, via ett samarbete med Norrlandsoperan och Alva kultur.

Det är startskottet för ett samarbete mellan kulturaktörerna, Norrlands universitetssjukhus samt regionsjukhusen i Skellefteå och Lycksele.

– Att möta livemusik på sjukhus kan ge närhet till känslor som förvåning, välbehag och glädje. Att sen få lyssna tillsammans med andra kan grunda oss och sätta in oss i ett vänligt sammanhang, säger Ann Helen Littbrand, kultursamordnare på Alva kultur, i ett pressmeddelande.

Samarbetet handlar om att erbjuda dans, musik och opera och planerna beskrivs som »långsiktiga«.

I Skåne har också musiken på sjukhusen hamnat i fokus i år. Under våren startade pilotprojektet »Musik i vårdens väntrum« på Skånes universitetssjukhus. Fyra gånger om dagen visas en 90 minuter lång föreställning på tv-skärmarna på bild-och funktionsmottagningen samt på akutmottagningen i Malmö.

Regionöverläkaren Ola Björgell är en av initiativtagarna.

– Vi ser det som ett väldigt angeläget projekt. Musiken är en viktig del för att kunna erbjuda en trivsam och välkomnande miljö från första stund när man som patient kommer in i ett väntrum, säger han i en intervju med SVT Skåne.