På hemsidan alzheimerguiden.se kan alzheimerdrabbade från och med tisdagen logga in för att få gratis råd och stöd. Materialet är uppdelat i olika avsnitt och olika kategorier.

– Det handlar om alltifrån den närmaste tiden efter diagnosen, där man kan läsa om hur andra har reagerat på sjukdomsbeskedet, till vad man kan göra för att må bra. Hela guiden syftar till att man ska känna hopp om att det går att leva ett gott liv med alzheimer, säger grundaren Maria Cavalli till Läkartidningen.

Användarna får också råd om vilka tjänster samhället kan erbjuda.

– Det finns mycket stöd men vi guidar dem rätt, säger Maria Cavalli.

Moa Wibom, överläkare vid mottagningen för kognitiv medicin vid Ängelholms sjukhus, medverkar i guidens »kognitiva skola«, där hon i ett antal filmklipp berättar hur sjukdomen påverkar olika förmågor.

– Vi behöver ge bättre information till de som fått diagnosen alzheimer, de som tidigt vet att de kommer att försämras men som inte kan hitta stöd på ett enkelt sätt. Vi kan inte sitta och vänta på att vi ska få en bot eller en skarpare behandling – vi måste göra något nu. Att vi samlar oss och bidrar med det vi kan inom olika kompetensområden skapar en bra mötesplats som kan komma många till godo, säger hon i ett pressmeddelande.

Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i någon form av demenssjukdom, enligt Hjärnfonden. Av demenssjukdomarna är alzheimer den vanligaste.