Socialdemokraterna, Moderaterna, och Centerpartiet har enats om att gemensamt bilda majoritet för att styra Region Västernorrland de kommande åren, enligt lokala medier. De uppger att partierna tänker fokusera på att lösa bemanningsproblemen i sjukvården och att ställa om sjukvården till en mer nära och tillgänglig vård.

Under en pressträff på måndagen meddelade partierna att de enats om att Sollefteå sjukhus framtid ska utredas externt. Resultatet ska vara färdigt i juni 2024.

– Vi behöver mer fakta hur det ser ut kring både Sollefteå och de andra sjukhusen, säger regionrådet Glenn Nordlund (S), som alltså ser ut att få fortsätta på posten några år till, till SR Västernorrland.

– Vi vill titta på om det är möjligt och hur vi i så fall kan erbjuda mer akut verksamhet vid sjukhuset i Sollefteå, säger Jonny Lundin (C) till SR Västernorrland.

Centerpartiet är det enda av de tre partierna som har velat återöppna akutkirurgin och BB på sjukhuset. S har drivit igenom den tidigare nedläggningen och M gick till val med att man vill lägga ner sjukhuset »i sin nuvarande form«.

I Västernorrland har det tagit tid att hitta ett fungerande styre, drygt 70 dagar efter valet i september. Alla andra regioner är redan klara.

Den gångna mandatperioden har också varit turbulent. Efter valet 2018 tog Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna över regionstyret, men M hoppade av samarbetet innan valet tidigare i år. Väljarna gav partierna underkänt i årets val. S tappade fyra mandat och L åkte ur fullmäktige.

Sjukvårdspartiet Västernorrland, SJVP, som varit i opposition i regionen de senaste åren, gjorde sitt bästa val någonsin och ökade med hela tio procentenheter jämfört med 2018. Därför tog många för givet att partiet skulle ha en central roll efter valet. Men SJPV har inte lyckats skrapa ihop det stöd som krävs.

Först kallade SJPV in SD, KD och M till förhandlingar. Men de lyckades inte komma överens om framtiden för Sollefteå sjukhus. SJPV rullade då över ansvaret att lösa regionstyret till Socialdemokraterna, som duckade. Regionrådet Glenn Nordlund (S) sa tidigare i år till SVT att han såg ett extraval som enda utvägen.

I slutet av oktober kom nästa vändning: Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelade att de ville ta över styret och presenterade ett »fempunktsprogram«. I det ingick bland annat en satsning på Sollefteå sjukhus, högre löner och lokalt ledarskap.

Det fanns bara ett problem – de tre partierna hade bara 27 av 71 mandat. Och de övriga partierna var inte pigga på att släppa fram minoritetsstyret.

Socialdemokraterna, som har flest mandat av partierna i regionen men tidigare sagt att man såg små möjligheter att få ihop ett S-lett majoritetsstyre, beslutade sig för att återuppta diskussionerna med de övriga partierna. Och nu står det alltså klart att S och M hittat tillbaka till varandra, och formar ny majoritet med C.

Men inte heller det verkar vara gnisselfritt. Inom Centerpartiet applåderar inte alla, enligt SR Västernorrland.

– Socialdemokraterna har lagt ned väldigt viktig akutsjukvård, kvinnosjukvård och BB – och moderaterna har gått till val på att nedmontera hela sjukhuset i Sollefteå, säger Johan Andersson, kommunalråd i Sollefteå, till lokalradion om bakgrunden till kritiken.