Svenska verksamheter utsattes för 869 cyberattacker i veckan under juli–september i år. Det visar en rapport från Check Point Research. Antalet innebär en sjuprocentig ökning jämfört med motsvarande period 2021.

Under den här tiden utsattes 1 av 42 organisationer i sjukvården för utpressningsattacker, eller »ransomware« som det heter på engelska.

Check Point poängterar att den kriminella aktiviteten väntas öka kring juletider när vissa anställda är på semester. Därför är det viktigt att sjukvården är vaksam och noga med rutiner och säkerhetskopior.

– Även om en cyberattack mot ett sjukhus inte stänger ner det helt, så kan den slå ut digital teknik och begränsa tillgången till digital information såsom patientjournaler och vårdrekommendationer, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point, i ett pressmeddelande.