Som Läkartidningen tidigare har rapporterat vill Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, enligt Tidöavtalet, utreda möjligheterna att begränsa rätten till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Den som behöver tolk ska i stället få bekosta det själv. Förslaget har dock inte fallit i god jord hos vården. Nyligen skrev Läkarförbundet, tillsammans med flera andra fackförbund inom vården, ett inlägg på DN Debatt om hur begränsningar av möjligheten för patienter att förstå och göra sig förstådda inom vården vore ett brott mot mänskliga rättigheter.

När sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har fått frågor om skrivningarna i Tidöavtalet har hon kontrat med att det inte finns lagliga möjligheter att ta bort rätten till tolkstöd.

– Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag, sa hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Nu får hon dock mothugg från Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg.

– Det finns ingenting i förslaget som säger att rätten till tolk ska förbjudas. Vi vill titta på ett system där man efter en viss tid i Sverige ska finansiera en del av kostnaden själv. Det blir då ett incitament för att lära sig det svenska språket. Vi kan, tillsammans med regeringspartierna, inte se att patientsäkerheten skulle äventyras, säger hon till Altinget.

Linda Lindberg menar också att det finns en enighet bakom förslaget.

– Här finns en överenskommelse och det är en gemensam hållning vi har så jag tycker att det är olyckligt att Acko ifrågasätter det på det sättet i hennes roll som minister.

Läs också:

Nya sjukvårdsministern: Att ta bort tolkstöd skulle strida mot flera lagar

Kritik mot Tidöavtalet från politiker och läkare: »Ställer inte upp på det«

Så vill den nya regeringen förändra vården