Det började med en typ av medborgarförslag från sjuksköterskan Louise Frank i Region Skåne.

– Vi har kvinnor som har vänt i dörren när de får reda på att de ska betala, säger hon i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

Louise Frank menar att det framför allt är utsatta kvinnor och studenter som inte har råd att betala de 400 kronor som spårsäkring kostar i regionen. Samtliga partier i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd har nu ställt sig bakom Louise Franks förslag om att slopa avgiften och förslaget väntas klubbas igenom före årsskiftet, enligt SVT.

Andra regioner har följt efter. I Västra Götaland har hittills bara det första besöket efter en våldtäkt varit kostnadsfritt, och då enbart när polisen kör brottsoffret till sjukhuset. Övriga besök har patienten själv fått betala för, något som regionstyrelsen nu har beslutat att ändra på.

– Det är totalt ohållbart och riskerar att våldsutsatta inte söker vård eller spårsäkrar efter övergrepp. Nu hoppas vi att fler regioner ser över detta, säger Miljöpartiets gruppledare Madeleine Jonsson i ett pressmeddelande.

Även regionstyrelsen i Halland föreslår att personer som söker vård efter våldtäkt eller sexuella övergrepp ska slippa betala patientavgiften, rapporterar P4 Halland. I dag kostar en spårsäkring 450 kronor.

– Vi tycker att det är ett rimligt ställningstagande att göra. Vi strävar efter att ha så jämlik vård som möjligt i Sverige och när andra regioner gör detta tycker jag att det är självklart att vi också ska följa med, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) till radiokanalen.

Regionstyrelsen i Halland ska också se över om fler brottsoffergrupper ska få gratis vård.

– Vi vet att det finns kvinnor som inte har tillgång till sin egen ekonomi till exempel. Man kanske drar sig för att gå till en läkare, man vill inte ha hem en faktura för att någon kan ifrågasätta varför man gjorde ett läkarbesök. Men det är sådana frågor som vi måste titta på, säger Mikaela Waltersson.

Senare har även regionfullmäktige i Blekinge beslutat att gå samma väg. Även i Gävleborg kommer patientavgiften efter våldtäkt slopas, enligt lokala medier.