Man ska inte sänka temperaturen i de sjukhuslokaler där patienter vistas, enligt regionstyrelsens beslut. Fastighetsnämndens förslag anses gå emot Arbetsmiljöverkets riktlinjer och får nu nobben, skriver Göteborgs-Posten (GP).

Däremot ligger planen att sänka temperaturen i andra lokaler där man inte bedriver vård av patienter fast.

– Det tror jag invånarna tycker är ganska rimligt. Det finns ingen anledning att ha temperatur i förrådsutrymmen och annat. Där vi kan styra och minska energiåtgången, där bör vi också göra det, säger vice ordförande Lars Holmin (M), till GP.

Läkartidningen har tidigare berättat om fastighetsnämndens förslag om att sänka temperaturen på bland annat sjukhus och andra vårdbyggnader i vinter till följd av energikrisen. Temperaturen på vårdcentraler och sjukhus ska enligt de tekniska krav och riktlinjer som regionen följer i dag, ligga på mellan 21-23 grader vintertid. Fastighetsnämnden ville ändra det till 20-22 grader. Personal som fryser har uppmanats ta på sig lämplig klädsel.

Emelie Hultberg Foto: Läkarförbundet

Emelie Hultberg, ordförande i den lokala läkarföreningen, har varit kritisk. Hon ser problem med att sänka temperaturen, både för personalen och patienterna.

– Vi får inte ha långärmat på oss i sjukhusmiljön av hygienskäl. Jag vet att del redan fryser i dag vintertid, trots att de har värmevästar. När man har bar hud på armarna och måste sprita sig ofta är det lätt att bli nedkyld, sa hon i en tidigare intervju med Läkartidningen.

Läs också:
Läkarföreningen i VGR ser risk med kallare sjukhus
Västra Götalandsregionen planerar att sänka temparaturen på sjukhusen