Bakom uppropet Vårda vården som startades i våras, står tretton fackförbund – bland annat Läkarförbundet. Tillsammans samlar de över 300 000 medarbetare inom vården. Förbunden kräver en kriskommission för vården, att fler vårdplatser öppnas och en hållbar arbetsmiljö som är attraktiv att arbeta i.

– Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning visar att 60 procent av läkarna överväger att gå ner i tid, byta arbetsplats eller helt lämna yrket på grund av hög arbetsbelastning. De andra fackförbundens arbetsmiljöundersökningar ger samma bild, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale, i ett pressmeddelande.

Nu måste den nya regeringen och regionstyrena agera enligt henne:

–Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kommenterade senare uppropet i Dagens Medicin. Hon uppgav då att arbetsmiljön är en prioriterad fråga, men gav inga besked om en kriskommission eller några nya satsningar.

Läs mer:
Vårdfacken kräver kriskommission för arbetsmiljön inom vården
Vårda vården – upprop för vårdens arbetsmiljö