Som Läkartidningen rapporterat dömdes Theodor Engström tidigare i dag i Gotlands tingsrätt för mord på läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Kammaråklagare Henrik Olin yrkade i sin framställan på att Theodor Engström skulle dömas för terroristbrott genom mord, något som tingsrätten alltså inte ansåg.

I en skriftlig kommentar till SVT säger Henrik Olin att tingsrätten sätter »ribban väldigt högt« för att det ska röra sig om ett terroristbrott.

– Tingsrätten undervärderar samhällseffekten av ett mord på en högt uppsatt tjänsteman under ett evenemang som politikerveckan i Almedalen, säger Henrik Olin.

Åklagaren hade även yrkat på fängelse för Theodor Engström, som i stället dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Henrik Olin säger till SVT att han i nuläget inte vet om han ska överklaga domen eller inte.

– Det är för tidigt att säga, det här är viktigt för mig att noga överväga. Jag kommer inte att lämna något svar om det i dag utan har tre veckor på mig.

Theodor Engströms advokat, Staffan Fredriksson, säger i en intervju i Dagens Nyheter att han och hans klient är »lättade« över att påföljden blev rättspsykiatrisk vård och inte fängelse. Han uppger också att han inte tänker överklaga domen.

– Nej, Theodor accepterar den här domen, säger Staffan Fredriksson till DN.