När domen mot Theodor Engström föll i början av december var kammaråklagare Henrik Olin kritisk till tingsrättens bedömning. Han hade yrkat på livstids fängelse för terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på centerledaren Annie Lööf.

Tingsrätten gjorde dock en delvis annan bedömning och menade att attacken mot Ing-Marie Wieselgren visserligen var mord, men inte terroristbrott.

Efteråt sa Henrik Olin att tingsrätten satt »ribban väldigt högt«, med resonemanget att ett dåd mot en partiledare anses som terroristbrott men inte när det gäller en hög tjänsteman, trots samma omständigheter i övrigt.

– Där tycker jag att man undervärderar sammanhanget och helheten när tingsrätten gör den här bedömningen, sa han då till SVT.

Då visste han inte heller huruvida han skulle överklaga domen, men nu står det klart att så inte kommer att ske.

»Tingsrättens argumentation är tydlig; mord på en högre tjänsteman under den så kallade politikerveckan i Almedalen riskerar inte att leda till en sådan allvarlig skada på Sverige som krävs för att det ska utgöra ett terroristbrott. Däremot skulle ett mord på en partiledare under samma förutsättningar leda till risk för sådan allvarlig skada. Det är en bedömning av ett tidigare oprövat område som jag efter noggrann eftertanke kan acceptera«, säger Henrik Olin i ett uttalande.

Han menar också att prejudikatvärdet av en eventuell hovrättsdom »torde vara relativt begränsat då varje brottsmisstanke kring tänkbar terroristbrottslighet är unik«.

Inte heller Theodor Engström har överklagat domen. Han får nu rättspsykiatrisk vård.

Läs också: Han försökte rädda Wieselgrens liv: »Hon föll ihop bara meter ifrån oss«