Stabsläget började, enligt ett pressmeddelande, gälla 16.00 på onsdagseftermiddagen och Danderyds sjukhus minskar därmed den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.

Även den tilltagande spridningen av influensa har enligt sjukhuset skapat en ansträngd vårdsituation.

– Vi har ett utmanande läge med framför allt covid-19, som drabbar både patienter och medarbetare. Vi kraftsamlar därför och höjer vår beredskap för att snabbt kunna prioritera åtgärder och fatta beslut, säger Christophe Pedroletti, vd på Danderyds sjukhus, i pressmeddelandet.

Sedan tidigare befinner sig Södersjukhuset, Norrtälje sjukhus, Södertälje sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus i stabsläge. Av Region Stockholms sex akutsjukhus var det på torsdagsförmiddagen därmed endast Karolinska universitetssjukhuset som inte hade höjt sin beredskap.

»Karolinska universitetssjukhuset i är i normalläge«, skriver sjukhusets presstjänst i ett mejl till Läkartidningen.