Själva Nobelfesten i Blå hallen i Stockholms stadshus är faktiskt slutet på Johan Pernows arbetsvecka i Nobels tjänst. Under veckan som föregår prisutdelningen och banketten befinner sig Nobelpristagarna i Stockholm för olika officiella och inofficiella evenemang. Dygnet runt under den veckan är Johan Pernow och en sjuksköterska från kardiologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i beredskap för att rycka ut till Nobelpristagarnas och deras närmastes räddning om hälsan sviktar.

– Oftast handlar det om samma saker som vi »vanliga« drabbas av: förkylningar, influensa eller besvär med någon led som gör ont. Ibland är det någon som glömt sin medicin hemma och behöver hjälp med det, eller någon som vrickar foten eller ramlar och gör sig illa, säger John Pernow.

John Pernow, överläkare och professor i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och tillika ansvarig läkare under Nobelveckan. Här tillsammans med dottern Helena Pernow inför Nobelbanketten 2019. Foto: Privat.

Mycket kan skötas via rådgivning per telefonen men ibland behövs ett fysiskt möte för att kunna göra en bedömning.

– Ibland får jag åka till Grand Hotel där pristagarna bor för att träffa dem och några gånger har jag tagit dem till sjukhuset för att träffa dem på vår mottagning.

John Pernow har haft uppdraget som »nobelläkare« sedan 2013 då han efterträdde Lars Rydén, också han kardiolog, som hade uppdraget innan dess. Och det är knappast någon slump att det är just kardiologer som ansvarar för Nobelpristagarnas hälsa.

– Från Nobelstiftelsen är man nog rädd för att någon ska få en hjärtåkomma eller hjärtstopp.

Under själva Nobeldagen är John Pernow med både under prisutdelningen i Konserthuset och på banketten i Blå hallen. Under festen finns, förutom sjuksköterskekollegan från kliniken, också en ambulansläkare från regionen på plats. Och det är inte bara Nobelpristagarna som kan behöva hjälp.

– Det är en lång tillställning och det är varmt, så det händer att folk svimmar. Det händer också att personal i köket bränner sig och då är vi behjälpliga med att ta hand om det.

Men det är inte bara jobb utan John Pernow kan också njuta av festligheterna.

– Jag sitter med som gäst vid bordet och om det är något får jag rycka ut i frack. Men hittills har det, peppar, peppar, inte varit något dramatiskt.

Får du någon chans att prata med Nobelpristagarna under veckan?

– Nej det brukar det inte vara tillfälle till. Det är några som behövt sjukvårdskontakt som jag kommit i lite närmare kontakt med, men på själva festen sitter de ju vid sitt honnörsbord. Och efter middagen är pristagarna oftast inne i prinsens galleri tillsammans med kungafamiljen och hedersgäster och dit har vi vanliga gäster inte tillträde.

Hur känns det när Nobelveckan är slut – är det en ansträngande vecka?

– Nja, det är mest väldigt trevligt att vara med om detta men det är klart, jag är ju i beredskap dygnet runt och måste vara tillgänglig på telefon och kunna rycka ut till Grand Hotel eller ta hand om pristagarna på sjukhuset, så det krävs en viss planering.

Nobelfesten i all ära, men den verkliga festen äger ju rum på studenternas efterfest. Är du med även på den?

– Jag har aldrig varit det. När klockan börjar närma sig efter midnatt på Nobelfesten brukar jag vara ganska trött. Det är en viss anspänning att hela tiden vara på alerten och veta att det kan hända något, så det brukar vara ganska skönt att dra sig tillbaka. Men samtidigt är det lockande, och det är kanske på efterfesten jag skulle behövas som mest.