Kvinnan som anmält saken följde med sin mamma till ett besök på vårdcentralen. Vid besöket ska läkaren ha sagt att de båda kvinnorna förmodligen hade D-vitaminbrist eftersom de bar slöja och bara visade ansikte och händer, och därför behövde ett kosttillskott.  

Dottern upplevde dock kommentaren som en personlig, och kränkande, åsikt kopplad till kvinnornas muslimska tro. Hon skriver i sin anmälan att läkaren gett uttryck för personliga åsikter, om än indirekt: det verkade som att läkaren menade att de både kvinnorna var förtryckta. 

Enligt anmälan ska läkaren bland annat ha sagt att »antingen tar ni kosttillskott av D-vitamin eller så gör ni som kvinnorna i Iran«. Läkaren ska också ha skickat ett brev till den anmälande patienten med formuleringen »så länge du väljer att bo kvar i Sverige eller täcka huden, kommer du behöva att ta D-vitamintillskott«. 

Nu har DO inlett en tillsyn. Vårdcentralen har till 6 januari på sig att svara.