Läkaren häktades i oktober och i november åtalades han, misstänkt för två fall av sexuella övergrepp. Läkaren skulle enligt åtalet ha tagit på den ena patientens bröst och underliv, och greppat den andra patientens underliv under patientbesök. I förhör nekade han till brott.

Nu har läkaren dömts för sexuellt övergrepp i båda patienternas fall, rapporterar Sydsvenskan. Tingsrätten har slagit fast att kvinnorna lämnat detaljerade och nyanserade uppgifter, och det finns stöd av andra vittnesmål.

Läkaren döms till nio månaders fängelse och skadestånd på 88 000 respektive 48 000 kronor till patienterna. På grund av brottsmisstankarna har han också förlorat sin anställning.

I slutet av oktober, alltså under tiden läkaren var häktad men inte åtalad, gjorde läkarens arbetsgivare en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan framkommer att kliniken i fråga fått ett klagomål från den ena patienten angående läkarens agerande, innan en polisanmälan var känd. Kliniken ska vid den tidpunkten låtit mannen jobba kvar, men alltid möta kvinnliga patienter med extra personal närvarande.

Läs även:
Läkare misstänkt för sexövergrepp på två patienter i södra Sverige åtalad
Läkare häktad efter misstänkta sexbrott