Tanken om att låta Socialstyrelsen samordna vilken typ av utrustning som skickas ner till det krigsdrabbade Ukraina är »inte alls dum«, säger Patrik Hallmén, ST-läkare i akutsjukvård och volontär för organisationen Swedish Rescuers till Sveriges Radio P4 Örebro.

– Men Ukraina behöver utrustning nu. Det tar lång tid att söka hjälp via Socialstyrelsen. Om en ambulans blir beskjuten i Ukraina behövs en ny inom två veckor.

Han tycker att det visar på en okunskap om situationen i Ukraina när man hänvisar till Socialstyrelsen. Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län, försvarar dock regionstyrelsens beslut om att samordna sig med andra regioner och låta Socialstyrelsen avgöra vad som ska skickas.

– Det kan säkert finnas anledning för att oss löpande se över det här beslutet, men det är inte alltid så att vällovliga initiativ, när man adderar dem, alltid blir den bästa möjliga hjälpen. Därför är det bra med en samordning av den här typen av insatser, säger han i radiointervjun.