Varje år lyfter tidskriften Nature fram tio personer som spelat stor roll för vetenskapen under det gångna året. Nu är det dags igen.

Med på listan för 2022 finns alltså den amerikanska kirurgen Muhammad Mohiuddin, knuten till University of Maryland Medical Center, som ledde det operationslag som i början av året såg till att en 57-årig amerikansk man fick ett genetiskt modifierat hjärta från en gris.

Ingreppet har beskrivits som en milstolpe eftersom det var första gången som man lyckats transplantera ett grishjärta till människa utan omedelbar avstötning. Även om patienten avled två månader efter transplantationen så överlevde han längre än någon väntat sig.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav klartecken för transplantationen eftersom inga andra alternativ bedömdes återstå för den dödligt sjuka patienten.

Nature lyfter bland annat även fram personer som varit viktiga för kampen mot klimatkrisen, för kampen mot apkoppor och för arbetet med att förutse nya varianter av sars-cov-2.

Ta del av hela listan här.