– Nu har vi stängt fram till vecka tre, men det är inte ett dugg bättre bemanningsläge vecka fyra, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten till Dagens Medicin.

Stängningen av förlossningen på Lycksele lasarett var från början tänkt att bara gälla över jul- och nyårshelgerna. Men i förra veckan förlängdes stoppet ytterligare tre veckor, varav de två sista veckorna är särskilt kritiska eftersom ingen läkare överhuvudtaget finns att tillgå under den perioden. Enligt Olov Grankvist går det inte heller att flytta läkare från regionens andra sjukhus, eftersom exempelvis Norrlands universitetssjukhus i Umeå har i uppdrag att ta emot för tidigt födda barn – ett uppdrag man inte skulle klara om läkare lånas ut till Lycksele.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa säger i en intervju med Sveriges Radio P4 Västerbotten att verksamheterna jobbar för att kunna öppna igen den 23 januari, men att det aldrig går att vara säker.

Olov Grankvist är mindre optimistisk.

– Vi kan ju inte ha öppet om det inte finns läkare, säger han till Dagens Medicin.

Läs också:
ST-läkare protesterar mot stängd förlossning vid Lycksele lasarett