Skaraborgs sjukhus (Skas) beräknas gå back 165 miljoner kronor i år och 350 miljoner kommande år, vilket Läkartidningen tidigare har berättat. 350 miljoner kronor blir därför den summa sjukhuset ska spara framöver.

På torsdagens möte i sjukhusstyrelsen lyckades medlemmarna inte enas om några sparförslag.

– Jag är mycket besviken, säger Pär Johnson (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till Nya Lidköpings-Tidningen efter mötet.

Nu får sjukhusdirektör Stellan Ahlström det svåra uppdraget att hitta sätt att spara pengarna. En första del är att till nästa styrelsemöte lägga fram förslag på 150 miljoner kronor i besparingar genom att ändra utbudet eller göra strukturella förändringar.

Stellan Ahlström har lyft fram sex olika spår för besparingar. De handlar bland annat om ändrade akutflöden, intensivvården och förändrade uppdrag för planerade operationer.

Sjukhuset finns på fyra orter, i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. Det ger en grund för omfördelade uppdrag, exempelvis vilka orter som ska ha vilket utbud för undersökning och behandling.

Enligt tidigare medieuppgifter skulle sjukhuset i Lidköping därför kunna stå inför stora förändringar, såsom att akuten och intensivvårdsavdelningen skulle behöva stängas. Det är dock något som Pär Johnson sagt sig vara emot. Och Susanne Berglund (S), vice ordförande i sjukhusstyrelsen, säger till Nya Lidköpings-Tidningen att hon inte tror att en stängning av akuten i Lidköping kommer att bli ett reellt förslag.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström vill i dagsläget inte säga något mer precist om vilka förslag som kan hamna på bordet, exempelvis gällande Lidköpings akutmottagning. Men han konstaterar i en intervju med Sveriges Radio P4 Skaraborg att man måste titta på akutflödet i Skaraborg.

– Vi har två somatiska akutmottagningar i Skaraborg, och en av orsakerna till att vi får väldigt höga kostnader framöver är ju att vi har byggt en jättestor akutmottagning i Skövde som har en kapacitet för hela Skaraborg.