I förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten sina nya scenarier över hur covidspridningen kan komma att utvecklas de kommande månaderna. I båda varianterna väntas en fortsatt ökning av fall, med en ny smittotopp i början eller mitten av januari. Även om Folkhälsomyndigheten påtalat att scenarierna inte är att likställa med prognoser ser flera smittskyddsläkare runt om i landet just den tendensen.

I Dalarna är smittspridningen av covid-19 för tillfället på samma nivå som för ett år sedan – med den stora skillnaden att restriktionerna nu är bortplockade.

– Det gör ju att folk träffas mycket mer och att vi får en större smittspridning, inte bara av covid utan även av influensa och RS-virus, säger smittskyddsläkare Fredrik Rücker till P4 Dalarna.

I Västmanland vårdas just nu mellan 50 och 60 personer för covid-19. Smittskyddsläkaren Daniel Heimer säger till P4 Västmanland att läget nog är det tuffaste sedan klassificeringen av covid-19 som allmänfarlig sjukdom togs bort i april.

– Men vi tror att det kan bli ännu lite värre den närmaste veckan eller de närmaste två veckorna.

Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, ser en ljusning kring covid-19, om än möjligen tillfällig.

– När det gäller covid har i alla fall ökningstakten avtagit, även om det är svårt att säga från vecka till vecka. Men vi har nog inte nått toppen ännu där. Vad gäller RS ligger vi fortfarande på en hög nivå och det har inte börjat avta, och influensan är tyvärr mer på väg uppåt, säger hon till P4 Skaraborg.

För Region Stockholms del vårdades under tisdagen 603 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Även om det är 27 färre än veckan före är situationen fortsatt mycket ansträngd, säger chefläkaren Patrik Söderberg i ett uttalande.

Läs också: Folkhälsomyndighetens nya troliga scenario: Lika utbredd smitta som förra vintern