På tisdagsmorgonen drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande dataavbrott, rapporterar lokala medier. Det ser ut som att både privata och offentligt drivna enheter påverkats.

– Vi kan inte skriva ut recept, läsa journaler, meddela provsvar med mera, sa Per Svensson, verksamhetschef på Herkules vårdcentral i Borås, till Borås Tidning på morgonen.

Regionens pressavdelning bekräftade bilden.

– Datorerna fungerar om man sedan tidigare loggat in. Skulle man logga in nu på morgonen fungerar det inte. Det pågår en intensiv felsökning, men vi har ingen prognos i nuläget, sa Thomas Schulz Rohm, pressekreterare för Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Enligt regionen är det främst privata vårdcentraler och delar av sjukhus som har drabbats, rapporterar P4-kanalerna i Västsverige. Capio ska dock inte ha drabbats, då de har ett annat journalsystem, uppger GP.

På eftermiddagen var problemet i Västra Götalandsregionen avhjälpt. Enligt regionen tyder inget på att det ska ha rört sig om en attack, utan snarare någon form av systemfel.

Också Region Sörmland drabbades av en omfattande nätverksstörning, som fortfarande inte var helt avhjälpt vid 16-tiden på eftermiddagen. Men då var sjukvården tillbaka i full drift med åtkomst till alla system. Arbetet med att säkerställa stabiliteten i systemen uppgavs dock fortsätta in på kvällen.

Problemen i Sörmland påverkade sjukhus, vårdcentraler och folktandvård, skriver regionen på sin webbplats. En del verksamheter hade begränsad kapacitet och regionen påpekade att bokade besök kunde komma att ställas in.

MSB är medvetet om störningen.

– Vi uppmuntrar dem (regionerna) att rapportera in och kontakta oss för råd och stöd, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB, till SVT Nyheter.