Till följd av den ökade smittspridningen av covid-19, och den ökade belastningen på sjukvården, inför Västra Götalandsregionen nya rekommendationer. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Inför jul- och nyårshelgerna uppmanas personal och vårdtagare bland annat att tänka på att hålla avstånd. Regionen avråder från stora sammankomster mellan patienter eller personal, om de inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt där deltagarna kan hålla avstånd. Regionen skärper också rekommendationerna när det gäller munskydd. Besökare inom vård och omsorg uppmanas att använda munskydd om de besöker patienter eller omsorgstagare.

– Eftersom den stora smittspridningen är i samhället måste vi också hålla avstånd på sjukhusen och vårdcentraler. Kan man inte hålla avstånd ska man ha munskydd, säger Marga Brisman, pandemisamordnare och regionchefläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

På måndagen vårdades 348 patienter med covid-19 på regionens sjukhus. Det motsvarar en ökning med 90 procent på två veckor.

– Jag tror inte att vi har nått toppen, säger Marga Brisman.