Minst 500 marscherade i fackeltåget till Lycksele lasarett, enligt SVT Västerbotten. Det var oppositionspolitikerna i Alliansen som arrangerade fackeltåget tillsammans med Företagarna Lycksele. Väl framme vid sjukhuset kastade arrangörerna ut godis och kondomer till deltagarna.

– Vi vill visa ett stort stöd i den manifestation som har skett ikväll, för en trygg förlossningsvård i hela Västerbotten, sa Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i Region Västerbotten till SVT Västerbotten. Han sa även att det är viktigt att återinföra ett schablonjouravtal för läkare för att förbättra bemanningsläget.

Politikerna i regionen är överens om att det ska finnas tre förlossningskliniker i regionen. På längre sikt finns det en möjlighet att rädda förlossningen i Lycksele, enligt en ny rapport som föreslagit att regionen ska anlita ett konsultbolag med totalansvar för bemanningen. Under tiden som den nya verksamheten byggs upp bör förlossningen vara stängd. Efter återstart kan verksamheten successivt växlas över i egen regi.

Förlossningen i Gällivare är ett av exemplen som utredarna tittat på. Men för Lyckseles del skulle det krävas en mer omfattande insats från en privat entreprenör än i Gällivare. I Karlskoga stängde också förlossningen 2019 på grund av bemanningsproblem. Där har det däremot inte gått att återöppna förlossningen trots politisk vilja. Regionen har försökt anlita ett konsultbolag, men upphandlingen fick avbrytas eftersom ingen var intresserad.

Under tisdagen ska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten fatta beslut om att förlossningens framtid i Lycksele. Förslaget som ligger på nämndens bord är att snarast försöka få tag på ett konsultbolag, som får totalansvar för bemanningen. Återstart planeras senare under 2023. Hälso- och sjukvårdsdirektören föreslås även få i uppdrag att säkra omhändertagandet av patienter med akuta gynekologiska besvär som söker vård i Lycksele.

Det ska också tas fram en beräkning av vad det skulle kosta jämfört med förlossningsverksamheten vid de två andra sjukhusen. Blir det för dyrt är det viktigt att snabbt slå fast det och ompröva beslutet om att det ska finnas tre förlossningsenheter i Västerbotten, står det även i det aktuella förslaget.

I rapporten som presenterades förra veckan skriver utredarna att kostnaden per förlossning i Lycksele under lång tid blir väsentligt högre än på de två övriga sjukhusen i regionen, men ger inga siffror på vad det skulle kosta.

Bemanningsföretaget Svea Work, som redan arbetar med rekrytering till lasarettet, uppskattar att det skulle kosta tre miljoner kronor per månad – eller minst 36 miljoner per år – att driva förlossningen i Lycksele.

– Det går att rekrytera till Lycksele. Men jag tror vi skulle behöva dubbla ersättningarna vi betalar idag för att lyckas, säger Linnéa Kvarnberg som är konsultchef på bemanningsföretaget till SVT Västerbotten. Att rekrytera gynekologer beskrivs dock som en särskilt svår utmaning.

Läs också:
Lättnad och sorg efter beskedet om förlossningen
Så ska förlossningen i Lycksele räddas
ST-läkare protesterar mot stängd förlossning vid Lycksele lasarett

Bakgrund

Den 23 januari skulle egentligen förlossningen vid Lycksele lasarett öppna igen efter en tillfällig stängning sedan 19 december på grund av de akuta bemanningsproblemen. Det saknas både gynekologer och barnmorskor. Födande kvinnor och kvinnor med gynekologiska besvär i Västerbottens inland hänvisas till sjukhusen Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och Skellefteå lasarett.

I förra veckan meddelade Region Västerbotten att det saknas förutsättningar att öppna som planerat. Beslutet fattades efter att en extern utredning presenterat en rapport, där det konstaterades att det saknas förutsättningar att bedriva en patientsäker vård i Lycksele i dagsläget.

Förlossningen i Lycksele är Sveriges minsta sett till antal förlossningar, med färre än 300 förlossningar per år.