Några av Oskar Egestens skapelser. Amygdalapralinen är nummer två från vänster. Foto: Privat.

– Det är lätt att misslyckas med praliner, de har gett mig en del huvudvärk sedan jag köpte min första pralinform för två år sedan och testade att gjuta egna. Samtidigt är det inte så svårt om man är noggrann, så man ska inte vara rädd för att prova. Det viktigaste är att följa chokladens tempereringskurva. Kakaofettet behöver tempereras för att få den rätta glansen exempelvis. Så införskaffa en hyfsad termometer och bra choklad. Gå inte på sådan choklad som man köper i mataffären, utan välj couvertyrchoklad som har egenskaper bättre anpassade för pralintillverkning. Det ökar chanserna att lyckas.

Hur väcktes intresset för att göra chokladpraliner?

– Jag kommer från en matintresserad familj, och det är framför allt desserterna som har tilltalat mig. När jag för första gången fick till glansiga praliner, som påminner om de man köper på saluhallen, tänkte jag bara: »Wow, det här måste jag fortsätta med«. Det som tilltalar mig är nog att det krävs så mycket koncentration. Man kan lägga alla andra tankar åt sidan och bara vara i själva chokladhantverket, det är en ganska bra form av avkoppling. Det gäller bara att hitta sätt att inte äta upp alla praliner själv.

Oskar Egesten, pralinmakare och ST-läkare i allmänmedicin vid Capio vårdcentral Malmö centrum. Foto: Privat.

Bjuder du kollegorna på vårdcentralen?

– Jadå. Jag ställer fram praliner i personalrummet, det brukar vara ett effektivt sätt att få dem att gå åt.

Din vinnarpralin i tävlingen »Det stora pralinslaget« heter Amygdala. Hur kommer det sig?

– Jag körde på klassiska smaker som mandel, vanilj, kardemumma och salt karamell. Men mandelsmaken är tydligast. När jag satt där med min färdiga pralin kollade jag upp vad mandel heter på latin och fick upp »amygdala«, mandelkärna. Och amygdala kände jag ju igen från anatomilektionerna. Jag tyckte att det var ett passande namn eftersom pralinen har en kärna av mandel.

Har du fler praliner med anatomisk koppling på gång?

– Jag är inte riktigt där än, men jag kommer jobba för att hitta fler anatomiska praliner.

Tänk om du skulle göra hela anatomin i en chokladask.

– Det är en fantastisk idé, det är absolut någonting jag ska gå vidare med. Du borde nästan få något slags promotion för det förslaget.

Hur tidskrävande är det att göra praliner?

– Amygdalapralinerna har sammanlagt tagit uppemot ett dygn i effektiv tid, fast uppdelat på flera dagar, för en form med 32 praliner. Jag målade med tryckluft, böjde mandelspån och målade dem i guld.

Aladdinasken är en klassisk present vid julen. Vilken chokladbit är din favorit?

– Gräddnougaten är svår att slå.