– Trettonhelgen gick över förväntan, vi hade förberett oss på ett högre inflöde. Sjukfrånvaron i medarbetargruppen har gått ned och vi kunde ta höjd med extrabemanning så det blev en bra helg jämfört med mellandagarna, skriver Åsa Doverhall Hedberg, vårdenhetschef akuten Danderyds sjukhus, som arbetade under de aktuella dagarna, i en kommentar till Läkartidningen.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Foto: Region Stockholm

Bilden bekräftas av Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, i en intervju med SVT Nyheter.

– Trettonhelgen var betydligt mindre ansträngande än både jul- och nyårshelgen, säger han.

Just trettonhelgen brukar annars beskrivas som »sjukvårdens värsta dagar« då många som väntat med att söka vård till efter jul och nyår gör det under långhelgen.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat förberedde sig sjukvården runt om i landet på olika sätt för att bemanna upp verksamheten inför den befarat tuffa helgen. Och med facit i hand tycks åtgärderna ha gett effekt och belastningen varit »under kontroll«.

En bidragande orsak är enligt Johan Bratt också att den omfattande smittspridningen av bland annat influensa och RS tycks ha avtagit – åtminstone i Region Stockholm.

– Vi fick tillbaka en hel del personal som tidigare varit sjuka, och hade cirka 100 fler bemannade vårdplatser än vi hade veckan innan. Vi såg också ett sjunkande antal covidpatienter på våra sjukhus, säger Johan Bratt till SVT Nyheter.

I Västra Götalandsregionen har sjukvården varit i förstärkningsläge sedan den 30 december och situationen under trettonhelgen beskrivs där som »ansträngd men under kontroll«.

– Vi har haft en väldigt god effekt av de åtgärder som vi har gjort de senaste dagarna, det har gjort att läget nu är lite lugnare, säger regionchefläkare Marga Brisman i ett pressmeddelande.

Tuffast har läget varit inom barnsjukvården och inför trettonhelgen gick medarbetare med barnkompetens från bland annat öppenvården in och stöttade upp bemanningen på barnklinikerna. Även vårdcentraler och privata aktörer, samt 1177 ökade sina öppettider och sin bemanning för att erbjuda utökad rådgivning.

– Smittspridningen av RS har också minskat och söktrycket på barnakuten varit betydligt lägre än i december, säger Marga Brisman till Läkartidningen.

Flera av åtgärderna kommer emellertid att finnas kvar åtminstone denna och nästa vecka, och regionen befinner sig alltjämt i förstärkningsläge.

– Även om läget är lite lugnare nu så vet vi att smittorna kan ta fart igen när skolan börjar och många återvänder till arbetet. Dessutom behöver våra medarbetare få möjlighet till återhämtning, säger Marga Brisman.

Anna Fremner, divisionschef för nära vård i Region Jämtland Härjedalen. Foto: Region Jämtland Härjedalen.

I Region Jämtland Härjedalen innebär vintersäsongen alltid ett ökat tryck på sjukvården, med krav på extra bemanning, säger Anna Fremner, divisionschef för nära vård i regionen. Mest bemanning har Åre hälsocentral haft på grund av det stora antalet besökare i området. Anna Fremner berättar att kring jul och nyår fick primärvården inom Region Jämtland Härjedalen till stor del agera infektionsmottagningar för tillresta fjällturister, samtidigt som många i personalen varit sjuka.

– Under trettonhelgen har vi haft ungefär samma sökmönster på hälsocentralerna, det är fortfarande många som är infekterade. Men vid jul var många ur personalen hemma med förkylningar, och där är läget bättre nu. De har piggnat till och kommit tillbaka.

För sjukhuset i Östersund har trettonhelgen dock varit tuff, enligt de rapporter som Anna Fremner har fått. Sjukhuset är fortsatt i stabsläge och bland annat medicinavdelningen ska ha haft ett högt tryck i helgen.

I Region Skåne blev trettonhelgen en »tuff utmaning« enligt regionens chefläkare Rasmus Havmöller. I en skriftlig kommentar till Läkartidningen skriver han att »medarbetarna har förtjänstfullt och genom att bidra utöver det vanliga upprätthållit verksamheterna«.

Han skriver också att man öppnat fler vårdplatser för att möta ett ökat söktryck och behov av slutenvård. Liksom i Region Stockholm och VGR tycks emellertid smittspridningen av covid-19 och RS-virus vara i avtagande, medan säsongsinfluensan fortsätter att öka. »Vi följer utvecklingen nogsamt«, skriver Rasmus Havmöller.

Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland. Foto: Region Värmland

Region Värmland har varit i förstärkningsläge sedan i mitten av december och det lär fortsätta minst veckan ut.

– Vi ser ingen lättnad som håller i sig utan det är fortfarande väldigt mycket fram och tillbaka, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert under en pressträff.

Regionens tre lokala sjukvårdsledare ger samtidigt en blandad bild av läget under trettonhelgen. Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akuten i Karlstad, säger att man i helgen har lyckats ta hand om alla de patienter som besökt akutmottagningen – men nu har vardagen kommit och med det återigen ett högre tryck.

– Vi ser just för dagen ett ökat inflöde till akuten och fler som väntar på att bli inlagda.

Torsbys sjukhuschef Britt-Louise Frykman säger att trettonhelgen har varit »hanterbar«. För Arvikas del var helgen till en början kärv, enligt verksamhetschefen Ann-Kristin Olsson.

– Den började väldigt ansträngt, både med sjukdom bland personal och ett väldigt högt inflöde av patienter. Därefter har det lugnat ner sig och i dag ser det relativt bra ut, säger hon.