Redan 2019 började Västra Götalandsregionen granska misstänkt fusk inom vårdbolag och bland förskrivande läkare med hjälp av centralt placerade specialister. Nu följer Region Stockholm efter och bygger en central kontrollfunktion vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ingen vet exakt hur utbrett fusket med vårdens pengar är, men mellan 2016 och 2021 polisanmälde regionen misstänkta brott för över 90 miljoner kronor.

Det kan till exempel röra sig om läkare som sjukskriver friska personer eller som skriver ut läkemedel mot ersättning, ofta narkotiska preparat eller botox. Vårdbolagen i sin tur har fler knep. Linnea Graaf nämner som exempel att man har försökt ta betalt för operationer av personer som redan avlidit eller att man inte har skickat prover på analys som överenskommet för att spara pengar.

Hon tror att den nya kontrollfunktionen kommer att leda till att ännu mer fusk upptäcks och att arbetet dessutom kommer att uppskattas av handläggarna.

– Det kan vara svårt att ta ett steg tillbaka när du har daglig kontakt med en leverantör och både granska leverantören och ställa kluriga frågor. Därför tror jag att det kommer att bli skönt för handläggarna att lämna över det här till någon som har det här som sina huvudsakliga arbetsuppgifter, säger hon till radion.