Händelsen på Helsingborgs lasarett under julhelgen är anmäld som en intern avvikelse och utreds nu internt, rapporterar HD/Sydsvenskan.

– Det här ska inte hända. Vi ska inte skicka upp en avliden patient till en vårdavdelning, säger akutens chef Marcus Larsson till tidningen.

Att den äldre, svårt sjuka patienten var i livets slutskede stod klart för personalen från start. Det är ännu inte helt klarlagt hur länge patienten var på akuten innan beslut om inläggning på vårdavdelning fattades. Enligt akutens chef var det en kortare tid, men enligt andra personers uppgifter till tidningen tog det ett antal timmar.

Läget var mycket ansträngt på sjukhuset under julhelgen på grund av covid, influensa och RS-virus. Marcus Larsson framhåller att man alltid försöker prioritera patienter i livets slutskede för att de inte ska behöva dö på akuten.

– Det är inte så värdigt. Men någonting blev inte som det skulle, säger han.