I sommar slutar Peter Graf efter tio år som Tiohundras verkställande direktör.

– Det har varit tio fantastiska år. Tiohundra är ett unikt bolag, och jag är både tacksam, glad och stolt över att jag fått möjlighet att vara med och utveckla Norrtäljemodellen, som blivit känd i hela Sverige, säger Peter Graf i ett pressmeddelande.

Vårdbolaget driver bland annat akutsjukhuset i Norrtälje, vårdcentraler, psykiatri, äldreboenden, BVC, LSS-verksamheter och hemtjänst. I Tiohundra har all offentligt driven sjukvård och omsorg samlats under samma tak, och den så kallade Norrtäljemodellen har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt samt lyfts fram av Socialdepartementet som en förebild.

Peter Graf Foto: Creative Commons/Tiohundra

Peter Graf är särskilt stolt över den goda samarbetskulturen.

– Vi umgås så bra över gränserna – sjukhuset, primärvården, äldreboenden, hemtjänst. Alla delarna i vårt omsorgs- och sjukvårdsbolag integreras på ett fantastiskt sätt. Och den kulturen har bara blivit bättre och bättre med åren.

Han påpekar att det visade sig värdefullt under pandemin, när sjukvården ställdes inför extrema utmaningar.

– Då fick vi sådan glädje och nytta av det fina arbetssätt som vi har. Vi hade färre dödsfall i Norrtälje och vaccinationsgraden var väldigt hög. Alla hjälptes åt på ett fantastiskt sätt.

En annan höjdpunkt under karriären som han lyfter fram var 2016, när vårdbolaget Tiohundra blev permanent efter att ha drivits som ett projekt i tio år.

Peter Graf är docent vid Karolinska institutet och specialistläkare i öron-, näs- och halssjukdomar. Han har många tunga chefsposter bakom sig innan han kom till Norrtälje. Han har varit vd för Danderyds sjukhus och Aleris sjukvårdsverksamheter i Sverige och chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset. Sedan 2017 har Peter Graf varit ordförande för den ideella föreningen Forum för Health Policy.

Men nu vill han trappa ner.

– Beslutet jag fattat, att nu lämna Tiohundra med alla kompetenta och trevliga chefer och medarbetare, var inte lätt. Men tio år är en lång tid. Jag fyller 64 i år och vill ta chansen att hinna med lite annat i livet, säger han i pressmeddelandet.

Enligt Tiohundras styrelseordförande Barbro Naroskyin har den avgående vd:n spelat en central roll sedan han började 2013.

– Tiohundra är ett mycket välskött bolag, känt för sin sammanhållna vård och omsorg, nöjda patienter och brukare, välfungerande verksamheter och medarbetare som trivs på jobbet. Peter Grafs ledarskap och engagemang har haft stor betydelse för Tiohundras utveckling de här tio åren, säger hon i pressmeddelandet.

Jakten på en ny VD börjar snart.

Började som ett projekt

Tiohundraprojektet startade 2006, som ett unikt och gränsöverskridande samarbete mellan landsting och kommun. Projektet permanentades den 1 januari 2016. Vårdbolaget har samlat all verksamhet som tidigare drevs av kommunen (omsorg) och regionen (sjukhus, vårdcentraler, psykiatri) under samma tak. Bolaget har omkring 2 300 fast anställda.

Källa: Tiohundra