De senaste veckorna har varit turbulenta för Region Dalarnas biträdande smittskyddsläkare Gustav Backlund. Allt började med att han informerade sin chef om att han dömts för olaga intrång efter att ha deltagit i en klimataktion. Under ett möte strax därpå fick han beskedet att arbetsgivarens förtroende för honom var förbrukat. Han uppmanades att lämna sin tjänst, men vägrade. Sedan dess har många uttryckt sitt stöd för Gustav Backlund och i förra veckan bad regiondirektör Karin Stikå Mjöberg om ursäkt för hur processen gått till.

Men förhandlingarna mellan honom, Läkarförbundet och arbetsgivaren har tagit nya oväntade vändningar. Region Dalarna hävdar nu att Gustav Backlunds anställningsavtal är ogiltigt. Det ska bland annat handla om att två chefer som saknar befogenhet har skrivit under avtalet, men också om vem som har rätt att inrätta en tjänst som biträdande smittskyddsläkare.

– Nämnden har delegerat rätten att utse smittskyddsläkare till förvaltningschefen – men de har inte delegerat någon rätt att utse en biträdande smittskyddsläkare. Den rätten ligger således kvar hos hälso- och sjukvårdsnämnden. Något politiskt beslut att utse en biträdande smittskyddsläkare finns inte, säger regionjuristen Lena Jönsson till Dala-Demokraten.

Gustav Backlund, biträdande smittskyddsläkare i Dalarna. Foto: Privat

Men Gustav Backlund ställer sig frågande till beskedet.

– Regionledningen påstår att mitt anställningskontrakt skulle vara ogiltigt, men anledningen är, som jag uppfattade det, en annan än den som har framgått i tidningarna. Eller så har jag missuppfattat det. För att vara säkra har vi begärt att få det skriftligt så att vi kan be Läkarförbundets jurister att titta på det, säger han till Läkartidningen.

Gustav Backlund hade ingen anledning att tro att något inte stämde med hans anställningskontrakt när han skrev på, säger han.

– Nej, det var en total nyhet för mig att det skulle kunna vara så. Det låter märkligt att det skulle vara ogiltigt och lika märkligt att det kommer fram just nu.

Gustav Backlunds fackliga ombud, Daniel Svedin, tycker att regionens förklaring låter som en efterhandskonstruktion.

– De menar att det är förtroendeskadligt men kan inte säga på vilket sätt. Och när man inte kommer fram med den argumentationen så hittar man på en annan version där med att hans kontrakt är ogiltigt. Och det låter ju jättemärkligt. Man har liksom gjort en kovändning i det här som vi är lite misstänksamma till, säger han till lokala medier.

Daniel Svedin förstår inte problemet.

– Om arbetsgivaren gjort fel här så får man väl rätta till det? Vi ser inte att det är någon anledning att ändra Gustavs arbetsvillkor eller anställning. För oss verkar det ganska banalt, säger han.

Det håller dock inte regiondirektören Karin Stikå Mjöberg med om. Hon menar att stora krav ställs på den som tillsätts som smittskyddsläkare, eftersom det är en myndighet med långt gående befogenheter att besluta om tvångsåtgärder. »Det handlar definitivt inte om hans klimatengagemang, utan om hans möjlighet att agera och få förtroende som en myndighet«, skriver hon i en kommentar till Läkartidningen.

I stället har Gustav Backlund fått erbjudande om att fortsätta på smittskyddsenheten med de arbetsuppgifter som han tidigare har haft.

»Han kommer inte att ha kvar rollen som biträdande smittskyddsläkare«, skriver hon.

Läs också:
Dömd smittskyddsläkare vägrar avgå: »En principfråga«
Smittskyddsläkaren får ursäkt – miljöaktivister kräver uppbackning