Den omfattande virusspridningen av RS, influensa och covid-19 har pressat landets akutsjukhus och nu riskerar situationen att förvärras ytterligare. Många som väntat med att söka vård till efter jul och nyår gör det under trettonhelgen – en helg som därför brukar beskrivas om »årets värsta dagar« i sjukvården.

I Region Stockholm befinner sig sedan tidigare fem av sex akutsjukhus i stabsläge. Inför trettonhelgen har man därför bemannat upp fler vårdplatser än vanligt, säger regionens chefläkare Johan Bratt. Det handlar bland annat planering av semestrar, så att fler ska vara i tjänst, och om extraersättning till personal som jobbar extra

– Vi har inte behövt beordra någon att jobba utan det har löst sig på frivillig basis. Vi försöker också nyttja vårdplatser som brukar vara lite mindre belastade under helger, säger Johan Bratt.

För att få ett snabbare flöde ut från akutsjukhusen kommer därför färdigbehandlade patienter inom geriatriken att kunna skrivas ut till den slutna palliativa vården och den slutna rehabiliteringvården i väntan på vårdplats i kommunernas regi.

På Danderyds sjukhus, med en av landets största akutmottagningar, har man inför trettonhelgen ökat grundbemanningen med extrateam av sjuksköterskor och undersköterskor.

– Det handlar delvis om extern bemanning, delvis om medarbetare som tar extrapass mot extrapass-ersättning, säger Åsa Doverhall Hedberg, vårdenhetschef på akutmottagningen på Danderyds sjukhus

Glädjande nog tycks också sjukläget bland personalen vara bättre än på länge.

– Innan jul och i mellandagarna hade vi väldigt högt sjukantal bland medarbetarna, men det ser vi den här veckan är att det börjar vända och det ser mer gynnsamt ut.

I Skåne är situationen fortsatt ansträngd på sjukhusen på grund av att både personal och vårdsökande är smittade i framför allt säsongsinfluensan, men även i covid-19 och RS-virus. Regionledningen bedömer att det kommer att vara ett tufft läge under trettondagshelgen med en »ansträngd bemanningssituation« och uppmanar dem som har lindriga symtom att inte söka sig till akutmottagningarna.

– Söker man sig till akuten med väldigt lindriga symtom kan man få vänta rätt länge, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett uttalande på regionens webb.

Region Jämtland Härjedalen har ökat bemanningen på läkarmottagningar och vårdcentraler i anslutning till skidorter, skriver Dagens Nyheter. Sjukhuset i Östersund har sedan tidigare brist på vårdplatser och nu ökar trycket ännu mer.

– Vi får en del signaler om att människor kommer till regionen sjuka och söker vård här och inte stannar hemma från sin skidsemester, säger Anna Granevärn, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen till Dagens Nyheter.

I Region Västernorrland är läget värst på Sundsvalls sjukhus, men även sjukhuset i Örnsköldsvik har det tufft, enligt Sveriges Radio P4 Västernorrland. Sjukhuset i Sollefteå har emellertid lediga platser och nu kan man behöva flytta patienter dit, säger Kjell Norman, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen till P4 Västernorrland.

– Det får vi göra i det här läget. Främst patienter som har någon sorts anknytning till Sollefteå, att man tar hem sina patienter till Sollefteå och vårdar dem där.

Västra Götalandsregionen befinner sig sedan den 30 december i förstärkningsläge. Extra pressad är situationen på barnakuten i Göteborg, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg.

– När det är högt tryck brukar man ha 170 sökande om dagen, de hade 280 förra veckan, säger överläkare Maria Taranger, områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

För att klara verksamheten på akuten tar man därför in personal från andra delar av barnsjukvården. Även vårdcentralerna i Göteborg ska hjälpa till att avlasta akutmottagningarna genom att utöka sina öppettider, rapporterar P4 Göteborg.

Även Region Värmland befinner sig sedan den 15 december i förstärkningsläge. Där hjälps sjukhusen åt med att hantera topparna som kan uppstå. På sjukhuset i Torsby har det uppstått två extraordinära händelser den senaste tiden med en stor bussolycka och »all time high« på akutmottagningen dit 72 personer sökte sig under ett dygn, många på grund av den svåra halkan.

Inför den kommande helgen har sjukhuset dock inte förberett sig på något annat sätt än vad som är brukligt inför storhelger, berättar Bengt Hannske, överläkare och verksamhetschef vid Torsby sjukhus. Skulle det uppstå ett tryck utöver det vanliga finns det flera vägar till att lösa krisen.

– Vi är ju i ett förstärkningsläge i hela Värmland och då kan vi gå in och avbryta semestrar vid behov. Vi har också nära till en vårdcentral – vi hade en ST-läkare därifrån som också själv erbjöd sig att hjälpa till i krisläget i söndags.

Nästa steg är också att ringa varandra mellan sjukhusen, förklarar Bengt Hannske.

– Vi har dagligen möten med Karlstad och Arvika och kan skicka patienter till varandra.

Det finns inga bra kortsiktiga lösningar för eventuella kriser under kommande helg, eftersom »normalläget« redan är för ansträngt, enligt Christofer Lindholm, ordförande för Värmlands läkarförening.

– Flyttas det patienter mellan sjukhusen blir det en överrapporteringssituation och mer jobb med nya patienter som läkarna måste läsa in sig på. Till sist kanske man måste bryta semestrar. Men det tycker jag borde vara det yttersta – vi behöver återhämtningen, personalen är redan slutkörda. Så det är som att välja mellan pest och kolera.