EU-länderna har enats om gemensamma restriktioner för inresande från Kina till EU. Detta efter att Sverige, som ordförandeland i EU, kallat till ett möte i frågan. Ett krav för inresande över 12 år är att kunna visa ett maximalt 48 timmar gammalt negativt covidtest. Restriktionen gäller inte EU och EES-medborgare och inte heller personer med uppehållstillstånd i Europa.

Skälet till restriktionerna är den växande smittspridningen av covid-19 i Kina och risken för att nya virusvarianter kan uppstå.

– Det finns en stor osäkerhet kring rapporteringen i Kina, läget inom sjukvården där och antalet avlidna, samtidigt som landet lättar på sina reserestriktioner, sa Jakob Forssmed (KD) socialminister på en pressträff, i dag, torsdag.

Enligt Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten är det mycket som tyder på att det är samma virusvarianter som vi ser inom EU som florerar i Kina – nya data från Världshälsoorganisationen, WHO, som kommit de senaste dagarna tyder på det, påpekade hon. Skulle det uppstå nya varianter av viruset, som skiljer sig från dagens undergrupper av omikron, kommer inte reserestriktionerna kunna sätta stopp för dessa. Men de kan ha en fördröjande effekt, förklarade Sara Byfors.

– Vi har en något större effekt nu, när EU-länderna agerar gemensamt än om bara Sverige hade infört åtgärden, sa Sara Byfors.

Både socialministern och Folkhälsomyndigheten hänvisade flera gånger till åtgärdens behov i dagens läge, med tanke på den hårt belastade hälso- och sjukvården – och med tanke på spridningen av säsongsinfluensa, RS-virus och covid i Sverige i dagsläget.

Men på Läkartidningens fråga om hur stor roll just sjukvårdens belastning spelar för detta beslut, svarade Jakob Forssmed:

–  Vi hade nog kommit fram till samma beslut ändå.

Spelar belastningen av hälso- och sjukvården i andra länder någon roll för att EU gemensamt fattade detta beslut?

– Vi diskuterade inte frågan mot den bakgrunden. Det ser olika ut i olika länder hur hårt belastad sjukvården är. I Tyskland har de ett stort utbrott av RS-virus just nu, så visst kan det spela en roll, sa Jakob Forssmed.

Reserestriktionerna från Kina införs den 7 januari och gäller i tre veckor. Det innebär att de redan är i kraft när nästa direktflyg från Kina landar i Sverige. Vilket slags covidtest som kommer att krävas är ännu oklart och något som Folkhälsomyndigheten återkommer till.

Jakob Forssmed och Sara Byfors uppmanade också allmänheten att stanna hemma vid symtom på covid och andra luftvägsinfektioner, samt följa rekommendationerna vad gäller vaccinering.

– Det finns gott om vaccin, sa Jakob Forssmed.

Utöver krav på negativt covidtest ska EU-länderna också införa eller intensifiera avloppskontrollerna vid de internationella flygplatserna, för att kunna upptäcka nya virusvarianter i avloppsvattnet.

Läs mer:
FMH vill införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina

Covidläget i Kina ska analyseras