– Idén är att matcha vårdens behov med forskningens och näringslivets kompetens och resurser och på så sätt öka tempot i utvecklingen, säger Erik Asplund, näringslivsstrateg vid Region Uppsala och biträdande projektledare, i ett pressmeddelande.

– Om vi lyckas stärka vårt ekosystem för 3D-teknik, kommer kunskapen omvandlas till innovationer som har en praktisk användning i vården, och som samtidigt kan skapa utveckling och tillväxt i det lokala näringslivet lokalt, regionalt och nationellt, fortsätter han.

I dag kan 3D-utskrifter användas för skräddarsydda implantat, anatomiska modeller och läkemedel. Det pågår sedan tidigare forskning vid Uppsala universitet om lämpliga material för utskrifter.

I det här projektet kommer också Akademiska sjukhuset ta fram en modell för hur sjukhuset ska kunna arbeta med 3D-utskrifter.

– I satsningen kan vi samordna våra resurser för att fler patienter och vårdnadsgivare ska få ta del av möjligheter och lära sig mer, säger Andreas Thor, professor inom käkkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Satsningen, som formellt inleddes på onsdagen, är initialt treårig. Förutom universitetet och regionen, ingår exempelvis stiftelsen Stuns och Uppsala Innovation Centre. Budgeten, som finansieras av regionen och Europeiska regionala utvecklingsfonden, uppgår till 20 miljoner kronor.

Läs även:
Skulderblad från hemmabyggd 3D-skrivare hjälpte kirurger i Västerås