Hur känns det att bli ny ordförande?

– Det är mycket ansvar, men jag tycker det är jätteroligt! Det är spännande att ha så nära kontakt med regionerna och studenterna och man lär sig mycket själv. Styrelsen är helt ny och det är studenter från Riga, Rumänien, Polen, Budapest och Litauen. Vi är en jättehärlig grupp.

Berätta – vem är du?

Nazanin Akhondipour, ordförande
Sveriges läkarförbund student utland. Foto: Privat

– Jag är en 26-årig småstadstjej från Lund som läser till läkare i Riga. Jag ska påbörja min tionde termin i februari. Jag hade ingen koll på Lettland innan jag flyttade dit, men hade två vänner som redan pluggade där och var supernöjda. Så jag tog en chans och är jätteglad för det, säger Nazanin Akhondipour.

Hur började ditt fackliga engagemang?

– Redan när jag började studierna hade jag ett stort intresse för fackliga frågor. I början av studierna var det ganska mycket att göra, så jag kände inte att jag riktigt hade tid då. Jag engagerade mig lite senare i och med att jag började söka jobb i Sverige och upplevde en del motgångar, precis som andra studenter som studerar utomlands.

Hon tillägger:

– Många arbetsgivare gör en viss skillnad mellan studenter som studerat i Sverige och studenter som studerat utomlands. Jag vill gärna att vi ska ha samma förutsättningar när det kommer till att söka jobb och praktik.

De senaste åren har SLF student utland och dess lokalorter arbetat aktivt med att stärka bandet med SLF student och de svenska lokalorterna, enligt Nazanin Akhondipour.

– Det är kul, och de är intresserade av oss i utland. Vi bjuder in dem till våra evenemang och vi bjuds in till deras, som AT/BT-mässan, event eller föreläsningar. Vi har också ganska mycket kontakt via sociala medier.

Under covid-19-pandemin tappade utlandssektionen många medlemmar. Ett fokusområde i år blir att öka rekryteringen igen.

Vilka frågor kommer ni mer att lägga krut på i år?

– Att öka påverkansarbetet när det gäller bastjänstgöringen. Det kommer säkert att vara en fråga vi fokuserar på i många år till, speciellt fram till 2027 när de svenska studenterna också ska göra BT.

SLF student utland vill ha fler BT-tjänster, men ser även ett behov av att informera sina medlemmar om bastjänstgöringen: vad det är, hur det fungerar och vem som behöver göra bastjänstgöring.

– Det har varit en del oklarheter och bristande kunskap och information. En del regioner har inte fyllt ut sina platser. Vi tror inte att det beror på att det inte finns en efterfrågan, utan den bristande kunskapen om BT. Vi vill inte att några BT-tjänster ska stå tomma!

En annan fråga som Nazanin Akhondipour tycker är viktig är att skapa bättre praktikmöjligheter i Sverige.

– Många utländska universitet erbjuder studenterna att göra praktiken i sitt hemland. I Riga är till exempel hela termin 11 klinisk praktik. Men många svenska arbetsgivare tackar nej och prioriterar svenska studenter i stället. Det är förståeligt, men det är samtidigt viktigt för oss att göra praktiken hemma så vi kommer in i den svenska systemet.

De senaste åren har intresset för att läsa till läkare utomlands minskat. Riga är den överlägset populäraste studieorten i dag. Tidigare har många svenska läkare utbildat sig i Polen. Men i och med att allmäntjänstgöring (AT) ska fasas ut i Sverige och de som går den polska läkarutbildningen måste göra AT, väljer färre Polen.

Läs också:

Lettland i topp för läkarstudenter i utlandet

 

SLF student

SLF student utland är en del av SLF student och grundades 2008 efter att antalet utlandsstudenter hade ökat kraftigt under en period.

Huvuduppgiften är att representera svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser. I dag finns ca 2 200 svenska läkarstudenter utspridda över Europa, ungefär hälften är med i SLF student utland.

I dagsläget finns lokala styrelser i Bulgarien, Danmark, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien.

Källa: Läkarförbundet