– Jag beslutade lägga ner utredningen i förra veckan. Det saknas bitar. Det är allt jag kan säga, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT Nyheter Skåne.

Alf Jönsson och en annan person var delgiven misstanke om mutbrott. Alf Jönsson slutade som regiondirektör i början av oktober, även om brottsmisstanken inte uttryckligen angavs som en direkt orsak. Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) sa dock till SVT  att det spelade in i beslutet att »ansvarsbefria honom«.

Det är inte uttalat vad polisutredningen har innefattat, men i början av 2020 stoppades ett projekt med att införa IT-systemet Vårdexpressen i Skåne, efter att uppgifter om oegentligheter rörande personkopplingar mellan företaget och regiondirektör Alf Jönssons familj, framkommit. Det hela ledde till en utredning om mutbrott och i april 2022 dömdes vd:n för företaget och två regiontjänstemän till fängelse.

Läs även:
Skånes regiondirektör får gå
Längre fängelsestraff när tre döms på nytt i Vårdexpressen-målet