Det handlar framför allt om att vara testyta för nya lösningar, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Men regionen kommer även att bidra på andra sätt. Som exempel ges att man ska utforma en digital öppen innovationsplattform där vård- och omsorgspersonal, patientgrupper och företag som har smarta lösningar, kan mötas.

Under 2023 kommer några lösningar som ska testas och utvecklas att väljas ut av en oberoende utvärderare. Vilka områden eller patientgrupper som berörs är inte bestämt. Det kan bli både tester som kräver äldre kroniska patienter, unga friska eller någon riskgrupp beroende på om det handlar om prevention, prediktion eller distansvård, skriver Region Västerbotten i sitt pressmeddelande.

Projektet Digit-Pre har en budget på 70 miljoner kronor. Det startade i oktober förra året och ska pågå i tre år. De andra representanterna som deltar finns i Nederländerna, Frankrike, Finland, Portugal, Rumänien och Ungern.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Region Västerbotten att bygga upp vår kapacitet som testbädd för nya innovativa lösningar som kan bidra till att lösa hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Göran Larsson, FoUI-chef vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.