Ända sedan förra hösten, då hon fick drygt 78 procent av rösterna vid en rådgivande omröstning, har Annika Östman Wernersson varit huvudkandidaten till rektorsposten på Karolinska institutet, KI, något Läkartidningen rapporterat om.

I dag, torsdag, har regeringen fattat det formella beslutet om hennes anställning. Den 1 mars tar hon över rektorstjänsten efter Ole Petter Ottersten som varit KI:s rektor sedan augusti 2017.

– Jag vill önska Annika Östman Wernerson lycka till i arbetet som rektor vid Karolinska institutet. Med sin breda kompetens inom utbildningsfrågor, kliniskt arbete och forskning är hon väl lämpad för uppdraget. Jag ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger utbildningsminister Mats Persson (L), i ett pressmeddelande.

Annika Östman Wernerson är ny rektor på Karolinska institutet.
Foto : Rickard Kilström

I en längre intervju med Läkartidningen, som publicerades innan det formella beslutet var fattat, säger Annika Östman Wernerson att hon tar sig an uppdraget med stor ödmjukhet och att det är ett »stort och svårt uppdrag«.

– Men det är ju inte bara jag som ska göra det här. Det kommer att finnas otroligt många kompetenta medarbetare runt omkring mig, sade Annika Östman Wernerson då.

Annika Östman Wernerson är professor i njur- och transplantationsvetenskap och överläkare i klinisk patologi. Sedan 2019 är hon även vicerektor för utbildning vid Karolinska institutet.

Läs även:
Nu är det dags att bli mer inåt
Annika Östman Wernerson slutkandidat till rektorspost