Det var i början av 2021 som en privat läkarklinik polisanmäldes, misstänkt för att ha utfärdat falska så kallade coronaintyg. Anledningen var att kliniken utfört PCR-tester, utan att skicka testerna för analys till de labb som kliniken uppgett sig använda. Trots det hade patienter fått reseintyg där det stått att de testat negativt för covid-19.

I slutet av juli samma år fälldes läkaren bakom kliniken i tingsrätten för sju fall av bedrägeri och osant intygande som bedöms som grovt, samt urkundsförfalskning vid två tillfällen. Påföljden blev ett års fängelse.

Domen överklagades dock till hovrätten. Där ändrades påföljden till villkorlig dom och 70 dagsböter à 160 kronor. Dessförinnan hade läkaren förlorat sin läkarlegitimation på egen begäran.

Nu åtalas mannen på nytt, denna gång för tre bokföringsbrott, varav två grova, samt nio skattebrott. Åtalspunkterna gäller två företag som mannen drivit, varav det ena låg bakom coronaintygen.

Åklagaren menar att mannen medvetet undanhållit skatter och avgifter i sina uppgifter till Skatteverket. Att två bokföringsbrott anses som grova beror på de förhållandevis höga beloppen: 1,7 respektive 1,1 miljoner kronor.

Åklagaren yrkar också på att domstolen ska ge mannen näringsförbud i fem år. Orsaken är att ex-läkaren grovt åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamhet och därigenom gjort sig skyldig till brottslighet som inte kan anses vara ringa.

Den åtalade meddelar via sin advokat att han inte kommenterar ärendet.

Läs även:
Dömd för falska coronaintyg förlorar legitimation på egen begäran
Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg