Under torsdagen träffades regiondirektören i Dalarna och Dalarnas läkarförening återigen för att prata om biträdande smittskyddsläkare Gustav Backlunds framtid. De nådde ingen lösning, men parterna är överens om att fortsätta dialogen om hans anställningskontrakt.

Gustav Backlund, biträdande smittskyddsläkare i Dalarna. Foto: Privat

Daniel Svedin, fackligt ombud vid Dalarnas läkarförening, beskriver dialogen och samtalet som givande.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med målsättningen att nå en lösning i samförstånd med arbetsgivaren. Fokus för diskussionen har varit att samtala kring de juridiska förutsättningarna och om förtroendefrågan, säger han i ett pressmeddelande.

Till Sveriges Radio P4 Dalarna säger han att hans uppfattning är att parterna närmar sig mer om mer.

Som Läkartidningen tidigare berättat fick Gustav Backlund höra att Region Dalarna inte längre hade förtroende för honom som biträdande smittskyddsläkare och bad honom att säga upp sig. Bakgrunden till det var att han dömts för olaga intrång i samband med en klimataktion, som han deltog i innan han blev smittskyddsläkare.

Karin Stikå Mjöberg. Foto: Region Dalarna

Sedan dess har många uttryckt sitt stöd för Gustav Backlund och regiondirektör Karin Stikå Mjöberg har bett om ursäkt för hur processen gått till. Men sedan kom en ny vändning: regionen anser att hans anställningsavtal är ogiltigt. Detta främst eftersom delegationsordningen enligt regionen har varit felaktig.

Läkarföreningens inställning är dock att de omständigheter som regionen pekat på inte bör påverka Gustav Backlunds legitimitet som läkare eller i rollen som biträdande smittskyddsläkare.

– Vi ser framför oss en kompetent läkare som inte bör ersättas av någon annan. Han har stort förtroende såväl kollegialt och som inom smittskyddsenheten. Vi kommer att föra fortsatta diskussioner med arbetsgivaren och hoppas kunna avsluta ärendet i samförstånd, säger Daniel Svedin i pressmeddelandet.

Gustav Backlund vill i nuläget inte lämna några kommentarer.

Läs mer:
Smittskyddsläkaren får ursäkt – miljöaktivister kräver uppbackning
Dömd smittskyddsläkare vägrar avgå: »En principfråga«
Region Dalarnas vändning: Ogiltigt avtal bakom Backlund anställning