Det är bara Region Skåne som når målet att max två procent av personalkostnaderna ska gå till hyrpersonal, enligt siffror från Sveriges Kommuner och regioner. En av de regioner som ligger en bra bit från målet och dessutom brottas med ökande hyrkostnader, är Region Kronoberg. I dag lägger regionen 6,8 procent av personalbudgeten på hyrpersonal, rapporterar SVT Nyheter Småland. Det är mest i Småland: grannen Kalmar län spenderar 5,8 procent och Jönköpings län 3,7.

För att tackla situationen har regionledningen kommunicerat ett nytt budskap till dem som rekryterar personal. En nyligen inrättad ambition går ut på att inte anlita hyrpersonal som är bosatt i länet.

Syftet med att hyrpersonal ska vara utsocknes är att man tycker att det egna länets personal inte ska hyras utan anställas direkt av regionen.

– Vi vill anställa dem. Vi tycker inte att det är rätt att de jobbar hos oss via ett hyrbolag. När vi träffar leverantören och de presenterar vilka som kan ta ett hyrkontrakt hos oss, så vill vi inte välja dem som bor i Kronoberg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson till SVT.

Men den modellen har testats i Region Västernorrland för några år sedan. Och där kantrade projektet, påtalar Lars Rocksén, läkare i Örnsköldsvik och förste vice ordförande i Läkarförbundet.

– Det havererade omedelbart, säger han till SVT.

Tvärtom förvärrade modellen situationen med ökad underbemanning, menar Lars Rocksén.

– Man skapar en arbetssituation som blir helt ohanterlig för den kvarvarande personalen. Därför finns risker och konsekvenser – att även de lämnar. Samtidigt är det patienter som far illa och inte får den vård de behöver.

Men Roger O Nilsson ser ingen risk med bemanningsproblem eftersom det inte handlar om ett totalt stopp: finns rätt hyrkompetens enbart inom regionen, fortsätter man att ta in de personerna, säger han.

Läs även:
Nytt regionavtal för upphandling av hyrpersonal tros vara på plats i april 
SKR vill införa ett års karenstid för hyrpersonal – möter kritik 
Norrbottens läkare varnar för ny upphandling av hyrpersonal 
Kostnaderna för hyrpersonal kraftigt uppåt första halvåret