En chefsöverläkare som ska ha utsatt ett tiotal patienter för allvarliga risker genom att skriva ut stora mängder narkotiska preparat förlorade förra året sin legitimation. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, gjorde den sammantagna bedömningen att mannen var grovt oskicklig och uppenbart olämplig som läkare. I samma veva polisanmäldes läkaren av både Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Socialstyrelsen. Men i förra veckan lades förundersökningen om grovt narkotikabrott ner, rapporterar lokala medier. Åklagaren säger i en tidningsintervju att överförskrivning av läkemedel visserligen kan vara olämpligt, men att det inte är säkert att det är brottsligt. Det är också generellt sett svårare att bevisa brott mot en person som har tillstånd att hantera narkotiska preparat, enligt åklagaren.

Den utpekade läkaren har också överklagat HSAN:s beslut om att dra in hans legitimation.

– Min förhoppning är att jag ska få tillbaka min legitimation. Jag tycker inte att jag är slut som människa, även om jag fått många sparkar och stötar det senaste året. Det är min önskan att återgå till min roll som läkare, säger läkaren till en lokaltidning.

Läs också: Chefsöverläkare utsatte patienter för stora risker – mister sin legitimation