Utredningen har bland annat visat att läkaren inte bokfört någonting i sin privata verksamhet eller betalt skatt på rätt sätt, uppger åklagaren vid Riksenheten mot korruption. Åtalet mot läkaren, vars verksamhet haft avtal med en region, rör totalt två fall av grovt bokföringsbrott och tre skattebrott, varav ett grovt.

När polisen slog till mot läkaren hittades motsvarande en miljon kronor i olika valörer utspridda på kliniken, rapporterar SVT. Läkaren misstänks för grov olovlig befattning med falska pengar. Enligt stämningsansökan, som Läkartidningen tagit del av, hittades 300 falska 100-dollarsedlar med syfte att prånglas ut.

Läkaren är även åtalad för grovt narkotikabrott efter att hen oriktigt ska ha skrivit ut stora mängder narkotika till missbrukare. Sedan tidigare har en av läkarens patienter som fått narkotika utskrivet, dömts till fängelse för grovt narkotikabrott. Detta efter att patienten sålt vidare Oxycontin.

I polisens förundersökning framkommer också att personer i kriminella gäng misstänks ha mutat läkaren för att få tillväxthormon, vilket kan missbrukas av kroppsbyggare.

Läkaren ska därtill ha skrivit ut osanna intyg på negativa PCR-tester för covid-19, mot betalning. Därför åtalas läkaren för ett fall av osant intygande. Personerna som fått intygen åtalas för brukande av osann urkund.

Åtalen som rör läkaren involverar även flera andra personer för narkotikabrott och givande av muta. Åtalet är en del av en brottshärva som enligt SVT tvättat stora summor pengar genom fastighetsaffärer.

Läkaren förnekar brott.