I juni förra året klev Rickard Noberius på tjänsten som läkare för det svenska skidlandslaget i längd. På årsbasis är tjänsten på drygt 50 procent, men varierar över året med mer jobb under skidsäsongen. Övrig tid arbetar han som allmänläkare på vårdcentralen i Svärdsjö utanför Falun.

Som landslagsläkare har fokus redan från starten legat på arbetet med åkarnas energibalans – det vill säga att säkerställa att energiintaget är tillräckligt stort i förhållande till hur mycket som går åt för träning och tävling på elitnivå.

– Det fanns en del kunskapsluckor bland åkarna och i teamet och vi har lagt ner många timmar för att få åkare, ledare och alla runtomkring med på tåget och förstå vad det innebär, både prestationsmässigt och hälsomässigt. Det är ett bekymmer inom alla uthållighetsidrotter, inte bara längdskidåkning, säger Rickard Noberius.

Rickard Noberius. Foto: SkiTeamSwe XC.

Han tycker att arbetet hittills har varit framgångsrikt och att kunskapen ökat hos alla.

– Jag tror att det kan vara en av förklaringarna till att resultaten varit så bra den här säsongen.

Rickard Noberius är själv gammal elitidrottare och var med i det svenska skidskyttelandslaget mellan 1996 och 2003. Förutom »ett gäng« SM-guld och några tio-i-topp-placeringar i världscupen hann det också bli sju VM.

Under idrottskarriären, då Rickard Noberius även läste till sjukgymnast, växte intresset för fysiologi och hälsa vilket ledde honom in på läkarspåret. Hösten 2003 började han läkarprogrammet på Uppsala universitet där han även tog examen fem år senare. AT gjordes i Falun och följdes av ST i anestesi och intensivvård. Sedan i höstas är han också specialist i allmänmedicin och har dessutom en tvååring idrottsmedicinutbildning i bagaget. När nu skid-VM i Planica i Slovenien drar i gång är det alltså hans första mästerskap i läkarrocken.

– Det är ju en ny situation att vara med i den här rollen men det ska bli jätteroligt att kunna stötta åkarna och hjälpa dem i bästa möjliga mån.

Under VM kommer Rickard Noberius att bo tillsammans med landslaget och finnas tillgänglig dygnet runt för eventuella medicinska åkommor.

– Det kan handla om någon infektion eller akut skada. Jag kommer också att ha olika roller på ledarsidan och kunna hjälpa till med sekondering och tidgivning. Och som gammal tävlingsåkare kan jag även hjälpa till med att testa skidor om det skulle behövas. Jag hjälper till där det behövs helt enkelt.

Vad gör du om en medaljtippad åkare vaknar upp med halsont på morgonen, dagen för ett lopp?

– Jag chansar aldrig. Det är inte värt det, varken på kort eller lång sikt. Har man otur drar man på sig en hjärtmuskelinflammation eller något annat. Och har du en infektion i kroppen är sannolikheten att du kan prestera på topp och göra de resultaten du själv kräver mycket liten. Då är det i sådana fall bättre att stå över så att man kan vara med på till exempel stafetten två dagar senare.

I mitten av 2010-talet skakades den internationella längdskidåkningen av flera skandaler. Bland annat avslöjades att norska skidåkare inhalerade koksalt med hjälp av nebulisatorer i landslagets vallabuss och åkare som inte diagnosticerats med astma berättade att de erbjudits astmamedicin. Frågan om det var dopning eller ej diskuterades flitigt och den internationella antidopningsbyrån WADA skärpte reglerna för luftrörsvidgande mediciner.

Rickard Noberius tycker att det var bra att bestämmelserna stramades åt och säger att debatten om astmaläkemedel har svalnat de senaste åren. Samtidigt har många skidåkare besvär med astma, säger han.

– Det är en sjukdom som är väldigt vanlig hos längskidåkare på grund av den kalla luften och hyperventileringen. Det gör att man får en typ av hyperreaktivitet i luftvägarna, så det är många som har astmabehandling.

Tar ni till något särskilt för att toppa åkarna inför ett mästerskapslopp?

– Nej, det finns absolut inget medicinskt som vi toppar, eller försöker toppa med. Det här med att leva i gråzonen är ingenting som jag sysslar med. Allt ska vara vitt – som nysnö. Det enda det handlar om är att försöka hålla sig frisk och att äta, träna, sova – att vara tillräckligt utvilad helt enkelt.

Vallateamet kan ju få en hel del skäll om det går dåligt för åkarna – är det samma för landslagsläkaren?

– Den risken finns väl. Är det medicinska frågor så är det alltid läkaren som ställs till svars på något vis, det kommer med uppdraget.

Kontrasten mellan jobbet som vårdcentralsläkare och läkare för skidlandslaget kan verka stort, men är mindre än man tror, säger Rickard Noberius, och tycker att han har stor nytta av specialiteten i allmänmedicin i sin roll som landslagsläkare.

– Åkarna är ju som folk är mest med samma åkommor och samma sjukdomar. Att vara allmänläkare är nästan en förutsättning för att vara en bra landslagsläkare, åtminstone i en uthållighetsidrott som längdskidåkning. Det är en stor fördel att ha kunskapen och tankarna kring helheten som man faktiskt har som allmänläkare.

Vad från landslagslagsläkeriet kan du ta med dig till vårdcentralen och patienterna där?

– Att optimera ännu mer. Vad gäller patienterna försöker jag optimera hälsan med tydliga mål på kort och lång sikt, precis som inom landslaget, men utifrån patientens förutsättningar och motivation. Även planeringen av arbetet på vårdcentralen försöker jag optimera så mycket som möjligt. Som idrottsläkare kan jag också bidra med mycket ur ett idrottsmedicinskt perspektiv. En ganska stor andel av patienterna som kommer till vårdcentralen har idrottsmedicinska åkommor av olika slag, så det är en kompetens jag har stor nytta av.

Till sist – hur många svenska VM-medaljer blir det?

– Sex tror jag, och då räknar jag lågt. Tre guld och resten blandade valörer.

Läs även:
Från elitroddare till landslagsläkare

Rickard Noberius

Ålder: 48 år.

Bor: Falun.

Gör: Läkare för svenska längdlandslaget, vårdcentralsläkare i Svärdsjö.

Utbildning: Medicin, Uppsala universitet. Specialist i anestesi och intensivvård samt allmänmedicin. IOC Diploma in Sports Medicine – en idrottsmedicinutbildning som totalt 40 sökanden per år från hela världen tas ut till. Även utbildad sjukgymnast.

Favoritsport: Skidor. »Och skidskytte förstås«.

Stå eller ligg: Ligg. »Snabbhet och vinddrift ger utmaning på precision«.

Läser: Gärna Mamma Mu och Pettson för dottern, samt idrottsmedicinsk litteratur för mig.

Lyssnar på: Passande musik för stunden.

I läkarväskan på VM: Gott humör, elastisk binda och extra energi till åkarna.