87 barnmorskor på Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm har i ett brev till sjukhusledningen krävt att verksamhetschefen och temachefen för förlossningen på Huddinge, ska lämna sina uppdrag. Det rapporterade SVT Nyheter Stockholm på torsdagsmorgonen. »Vi vill ha en ledning som kommunicerar med oss, som lyssnar och som förstår verksamheten«, skriver de i brevet som SVT tagit del av.

Skrivelsen kommer efter en turbulent tid. Sedan årsskiftet har 30 barnmorskor sagt upp sig. Sjukhuset har meddelat att på kort sikt behöver personal hyras in. Men samtidigt råder det en brist på den kompetensen.

Det återkommer också i brevet till sjukhusledningen: barnmorskorna varnar för att patientsäkerheten kan hotas av underbemanningen.

På torsdagseftermiddagen meddelade Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande att man nu kommer att genomföra en »genomlysning av graviditets- och förlossningsverksamheten«. Ett oberoende externt team ska tillsammans med medarbetare och chefer i verksamheten »arbeta fram en handlingsplan för att utveckla arbetssätt och organisation«.

Teamet kommer att bestå av en barnmorska och en läkare med erfarenhet på området. De ska analysera kompetensförsörjning, arbetsmiljö, kvalitet och organisation. Och de ska beskriva den situation som personalen önskar samt en handlingsplan att nå dit. Arbetet inleds om en dryg vecka och ska vara klart i slutet av april.

– Nu har tyvärr ett antal barnmorskor valt att sluta hos oss samtidigt som det finns en oro i läkargruppen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Då väljer vi att ta hjälp av en erfaren läkare och en erfaren barnmorska utifrån som kan analysera vår verksamhet och med nya ögon se hur vi tillsammans ska ta oss vidare. Jag hoppas att så många medarbetare som möjligt tar chansen att bidra med sina kunskaper för att utveckla Karolinskas graviditets- och förlossningsverksamhet.