I fredags drabbades flera sjukhus, regioners samt 1177:s webbsidor av en störning som gjorde att det var svårt att komma in på sidorna. Västra Götalandsregionen, en av de drabbade, uppgav för nyhetsbyrån TT att det rörde sig om en överbelastningsattack. Det är en relativt vanlig typ av angrepp som går ut på att rikta mycket stora mängder trafik till en sajt/tjänst, för att på så sätt göra den överbelastad och onåbar för legitima användare.

En hackergrupp som kallar sig »Anonymous Sudan« tog på sig angreppet. Gruppen har tidigare uppgett att Koranbränningen i Stockholm kunnat leda till IT-angrepp.

Mängden cyberattacker mot sjukvårdsrelaterade tjänster verkar också ha ökat kraftigt. Globalt ökade de under 2022 med 74 procent gentemot 2021, enligt en ny säkerhetsrapport från IT-säkerhetsföretaget Check Point Research som kontinuerligt samlar in data från sina tjänster världen över. Det gör sjukvården mer utsatt än snittet, då attackerna över lag ökat 38 procent.

Också i Sverige har IT-angreppen mot sjukvård ökat, visar siffror som Check Point tagit fram åt Läkartidningen. De senaste 6 månaderna gjordes i snitt 662 attacker per vecka och organisation inom sjukvården. Det kan jämföras med 390 de föregående 6 månaderna. Attacker mot regioners webbsidor räknas in i statistiken.

»Vi ser hur den geopolitiska situationen har intensifierats under det senaste året och detta återspeglas också när det gäller cyberhoten. För Sveriges del ser vi fler riktade cyberattacker mot svenska företag, myndigheter och aktörer efter Koranbränningen utanför den turkiska ambassaden«, kommenterar Fredrik Sandström, säkerhetsexpert hos Check Point Software, i ett mejl till Läkartidningen.

Han påpekar också att pro-ryska grupper anslutit sig till attacker. Och en generell trend tycks vara att de cyberkriminella grupperna blivit mindre och anpassar sig efter sina måltavlor för att göra så stor skada som möjligt.