Sedan den 1 februari har gynekologimottagningen och specialistmödravården i Lidköping stängt, och patienter hänvisas i stället till kvinnokliniken i Skövde, rapporterar lokala medier. Orsaken är svårigheterna med att rekrytera personal till mottagningen. Även om stängningen är tänkt att vara tillfällig finns inga garantier för att mottagningen kommer att kunna öppna igen i Lidköping efter att det utsatta halvåret gått.

»Det är alltid svårt att garantera något när det handlar om kompetensförsörjningsproblematik«, skrev Marie Hufvudsson, verksamhetschef inom gynekologi på Skaraborgs sjukhus, nyligen till Nya Lidköpings-Tidningen.

Stängningen har fått läkare på kvinnokliniken i Skövde att ilskna till. I ett brev till sjukhusledningen radar de upp sina farhågor kring stängningen. Det hela kokar ner till att patienternas situation försämras, enligt överläkare Maria Widmark.

– Det har varit en väldigt välfungerande mottagning och vi ser att en del personal inte kommer att kunna fortsätta pendla hit. Men framför allt blir det en försämring för befolkningen i västra Skaraborg. Jag ser en fara för att de äldre kvinnorna inte kommer till rätta med sina framfallsproblem. Det är en grupp som aldrig klagar, säger hon till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Även unga kvinnor som behöver genomgå abort riskerar att drabbas, menar hon.

– Om man är en ung och skör patient, som bor långt bort från Skövde, kanske det är svårt att ta sig hit.

Sjukhusdirektören Stellan Ahlström menar dock att det inte fanns något annat val än att tillfälligt stänga den gynekologiska mottagningen i Lidköping, eftersom det är för svårt att hitta barnmorskor.

– För att kunna vara robusta är vi tvungna till sådana här åtgärder, säger han till lokalradion.

Men Rosanna Pogosean, överläkare på gynekologimottagningen i Lidköping, håller inte med utan tycker att ledningen själva har skapat problemet.

– Det är inte så att det inte finns barnmorskor eller undersköterskor. Men minst två gånger om året sägs det att Lidköpings kvinnoklinik inte ska vara kvar, det blir en väldigt orolig situation för personalen. Folk väljer andra platser för att kunna planera sitt arbetsliv, säger hon till Sveriges Radio P4 Skaraborg.